Juguem a Go?

5 Novembre, 2010

Recordem als lectors que els divendres, sempre que és possible, publiquem a un convidat. I que aquest convidat pot ser qui vulgui! Animeu-vos i envieu el vostre article a mandrilades[arroba]gmail.com

Ara fa unes quantes setmanes que amb els amics ens reunim i juguem a Go, un joc d’origen oriental de caire estratègic.

Jugant a Go a les XVII Jornades de Rol a Reus. Jo, amb jersei vermell.

El primer que sobta es el seu alt grau d’abstracció. Si ho comparem amb els escacs, una ullada al tauler de joc amb les peces situades a banda i banda ens evoca una batalla a punt de començar, amb els soldats formant la primera línia d’atac protegint la resta de figures, cadascuna amb les seves particularitats. El tauler de Go es presenta completament nu, a l’espera de que es trenqui la pau al situar la primera fitxa, anomenades pedres, sobre una intersecció.

El caràcter estratègic del joc recau en que, tot i que podem “capturar” les pedres del contrari envoltant-les, el realment important es protegir i conquerir l’espai. Les fitxes resten quietes allà on les situem, així que cadascuna representa una declaració d’intencions, “aquest es el meu territori”. El joc acaba quan tots dos jugadors passen el torn i consideren que no hi ha més moviments a fer, o que aquests resultaran de poc profit. La puntuació es resol comptant els espais buits conquerits.

Un aspecte que resulta interessant es l’anàlisi de la jugada durant la partida amb el contrincant, es a dir, comentar com resoldre les situacions al moment i així aprendre. Saber perquè s’ha perdut i on s’ha fallat es tan important com guanyar.

Partida en tauler de 13x13

No es difícil iniciar-se en el Go gràcies a que es pot jugar en tres tamanys de tauler diferent: 9×9, 13×13 i 19×19, aquest darrer l’estàndard. A més, el jugador de nivell més baix pot començar la partida amb una ventatja de fins a cinc pedres al tauler. Les nostres partides a 9×9 duren uns quinze minuts, i mitja hora les de 13×13.

Es molt enriquidor aprendre a jugar en viu, amb el tacte de les pedres a la mà, però si us voleu iniciar immediatament en el joc podeu descarregar-vos gratuïtament iGoWin per Windows (i també iPhone) o be Goban per Mac OS. L’iGoWin comença en el nivell més baix i s’adapta al teu joc. El Goban, en canvi, s’ha de configurar per poder fer una partida en condicions o totes acaben en pallissa!

Marcusen

3 Respostes per a “Juguem a Go?”

 1. Lordwilliam Says:

  Excelente articulo.gran juego

 2. Marcusen Says:

  Ha sortit un joc de Go per jugadors novells, “Path of Go”, disponible online per a la Xbox360.

  http://kotaku.com/5723113/microsoft-researchers-made-an-xbox-game

  • Yaiba Says:

   Al video queda molt ben explicat el que alguna vegada us he explicat sobre que els escacs és un joc finit, ja que les jugades són relativament fàcils de calcular.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: